Vajon mennyit tudunk az egészséges táplálkozásról?
Nagyon sokat hallunk arról, hogy a hosszú, egészségben eltöltött élet titka a táplálkozás. De valóban tudjuk, mely ételek a legjobbak szervezetünk számára? Teszteljük tudásunkat!
1. Melyik biztosít hosszabb ideig telítettségérzést?
a) Sült burgonya és rántott sajt
b) Szárazbabfőzelék
c) Sült burgonya és hal
d) Tonhalsaláta
HELYES VÁLASZ: b. Habár a burgonyát sokan nehezen emészthetőnek gondolják, hamar kiürül a szervezetből. Ezért az étkezés után nem sokkal újra éhesnek érezzük magunkat. Ugyanez a helyzet a sajttal, a hallal is. A kenyér és a szárazbabfőzelék sokkal tovább biztosít telítettségérzetet. A szárazbab proteint és rostokat tartalmaz, ezért nagyon laktató. A tonhalsaláta szintén nagy mennyiségű proteint tartalmaz, de hiányoznak belőle a rostok, ezért nem biztosít hosszú időn át jóllakottságérzetet.
2. Melyik étel ártalmas a fogaknak?
a) Fagyasztott zöldségek
b) Grillezett zöldségek
c) Párolt zöldségek
d) Főtt zöldségek
HELYES VÁLASZ: b. Azt gondolnánk, hogy a grillezett zöldségek és a párolt zöldségek nagyon egészségesek, de jobb, ha tudjuk: ezek ugyanolyan károsak, mint a szénsavas italok. Legalábbis a Dundee University kutatói ezt állítják. A kutatások azt mutatják, hogy a főtt padlizsán, a zöldpaprika és a cukkini nagyon savas, még akkor is, ha grillezzük őket. Ha ezekből fogyasztunk, olyan hatással vannak a fogakra, mint a szénsavas üdítőitalok. Fogainkra úgy vigyázhatunk, ha cukormentes rágógumit fogyasztunk étkezés után.
3. Melyik a legjobb a csontoknak?
a) Egy pohár zsírszegény tej
b) Egy pohár zsíros tej
c) Egy szardíniakonzerv
d) Egy adag vízitorma
HELYES VÁLASZ: c. Mind a négy étel sok kalciumot tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges fogakhoz. De a legtöbb kalcium a szardíniában van. A kalcium nagyon fontos az izmok összehúzódásához – például a szívizoméhoz is –, és biztosítja, hogy a vérben ne keletkezzen rögösödés. A szükséges napi kalciummennyiség 700 mg. Egy darab szardíniakonzerv körülbelül 540 mg kalciumot tartalmaz. A brit táplálkozástudományi szövetség vezetője, Ursula Arens szerint a szardínia azért nagyon jó táplálék, mert ebben az esetben elfogyasztjuk a kalciumban gazdag halcsontot is.
4. Melyikből kell a napi öt étkezés alkalmával fogyasztani?
a) 3 alma, 2 banán
b) Héjában főtt burgonya, egy adag babfőzelék, egy paradicsomkonzerv, egy fürt szőlő, egy pohár narancslé
c) 5 pohár frissen facsart narancslé
d) Alma, grépfrút, spenót, répa, áfonya
HELYES VÁLASZ: d. A napi öt étkezés jó esetben azt jelenti, hogy öt különböző ételt veszünk magunkhoz, magyarázza dr. Kevin Whelan, a londoni King’s College dietetikusa. Sokféle gyümölcsöt és zöldséget kell mindennap fogyasztanunk ahhoz, hogy sokféle tápanyag kerüljön a szervezetünkbe. A hajában főtt burgonya rengeteg szénhidrátot tartalmaz, ezért nem kell mindennap fogyasztani. A konzervételek kevesebb, a szervezet számár fontos anyagot tartalmaznak, mint a friss zöldségek és gyümölcsök.
5. Melyik tartalmaz több C-vitamint?
a) Egy kivi
b) Három újburgonya
c) Öt földieper
d) Fél zöldpaprika
HELYES VÁLASZ: d. Fél zöldpaprika több mint kétszeresét tartalmazza a napi szükséges C-vitamin-mennyiségnek, mutat rá Ursula Arens. A felnőtteknek napi 40 mg-ra van szükségük, fél zöldpaprika pedig 96 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin elengedhetetlen az egészséges bőr, fogak számára. Segítségével megelőzhető a vérszegénység és a vashiány. A C-vitamin nagyon erős antioxidáns, megvédi a testet a sejtpusztulástól, és csökkenti a szívinfarktus és a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A burgonyában lényegesebben kevesebb a C-vitamin, mindössze 18 mg. A kivi 35 grammnyit, a földieper 77 grammnyit tartalmaz.
6. Melyik a legjobb a szemnek?
a) Répa
b) Spenót
c) Tonhal
d) Burgonya
HELYES VÁLASZ: b. Míg a répa gazdag béta-karotinban, a látást javító másik antioxidáns, a lutein a zöldleveles zöldségekben található. Ilyen például a spenót, a kelbimbó, ezek fogyasztása nagyban hozzájárul a szem egészségéhez. A Manchester University kutatóinak tanulmánya szerint azok körében, akik sok zöld színű zöldséget fogyasztanak, kisebb arányban fordul elő az időskori vakság.
7. Melyik a legegészségesebb zöldségfajta?
a) Konzerv
b) Piacon vásárolt
c) Fagyasztott
d) Helyben termesztett
HELYES VÁLASZ: c. Sok ember nem hiszi el, hogy a fagyasztott zöldségek több tápanyagot tartalmazhatnak, mint a frissek. Bridget Aisbitt brit táplálkozástudományi szakértő szerint ahogyan egy zöldség „öregszik", úgy veszít egyre több tápanyagot. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségeket gyors eljárással fagyasztják, így nem tudják elveszíteni tápanyagtartalmukat.
8. Melyik nem tartalmaz nagy mennyiségben Omega-3 zsírsavat?
a) Konzervlazac
b) Konzervrák
c) Konzervszardínia
d) Konzervtonhal
HELYES VÁLASZ: d. Az olajban tartósított hal Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely alacsonyan tartja a vérnyomást, és a megfelelő szinten tartja a koleszterint. Általánosságban azt tanácsolják a nőknek, hogy a várandósság idején hetente két alkalommal fogyasszanak Omega-3 telítetlen zsírsavban gazdag halat, esetenként 140 grammot.
9. Melyik a legjobb a bélműködésnek?
a) Málna
b) Vörösáfonya
c) Feketeáfonya
d) Földieper
HELYES VÁLASZ: c. Mind a négy gyümölcs nagyon gazdag tápanyagokban, de a feketeáfonya véd a vastagbélrák kialakulásától, mivel egy pterostilbene nevű természetes antioxidánst tartalmaz, amely abban a pigmentben található, amelyik a feketeáfonya színét meghatározza. Minél sötétebb a gyümölcs bogyója, annál nagyobb mennyiségben található meg benne ennek az antioxidánsnak a koncentrációja, amely véd a rák kialakulásától.
10. Melyik a legegészségesebb paradicsom?
a) Az egész, húsos paradicsom
b) Koktélparadicsom
c) Felszeletelt paradicsom
d) Paradicsomkonzerv
HELYES VÁLASZ: d. A paradicsomokban lycopene nevű antioxidáns hatású vegyület található, amely segít megelőzni a prosztatarák kialakulását. Más tápanyagokkal szemben, amelyek hő hatására elpusztulnak, a hővel kezelt lycopene sokkal inkább fel tud szívódni a testben. Ezért a paradicsomkonzerv – és a ketchup – fogyasztásával sokkal nagyobb mennyiségben kerül lycopene a szervezetbe, mint más jellegű paradicsomok fogyasztásával.
PONTSZÁMOK:
8–10 pont: Gratulálunk! Ön tisztában van azzal, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, és melyeket kell választani ahhoz, hogy megtartsuk az egészségünket. Nagyon sok olyan információ birtokában van, amelyek az utóbbi időben láttak napvilágot a táplálkozástudománnyal kapcsolatban.
4–7 pont: Az ön eredménye jó. Egészséges ételeket is fogyaszt, és bizonyára figyel arra is, hogyan készítheti el úgy ételeit, hogy ne veszítsenek a bennük lévő tápanyagokból. Fontos, hogy szem előtt tartsa a változatos étrend szükségességét is.
0–3 pont: Nos, úgy tűnik, ön meglehetős sötétségben tántorog, ami az egészséges táplálkozást illeti. Nagyon hasznos lenne, ha egy kicsit több gondot fordítana az egészséges táplálkozásra, figyelne a helyes étrendre, és néha megmozgatná az izmait. Mindezt pedig azért, hogy egészséges maradjon!
Forrás: délmagyar.hu
|